Dünya’nın En Büyük Adası Grönland Hakkında Bilgiler

Grönland Hakkında

Grönland Hakkında

89 dk'lık okuma
1103 kişi okudu

Danimarka’ya bağlı bir özerk bölge olan Grönland, Atlantik Okyanusu’nun kuzeyinde yer almaktadır. Kutup bölgesindeki konumu ile bambaşka bir deneyim sunan bölge, aynı zamanda dünyanın en büyük adasıdır. İhtişamlı buz dağları ve el değmemiş doğal güzellikleri ile her yıl binlerce turistin uğrak noktası olmaktadır. Grönland, Kuzey Amerika’da bulunsa da yüzlerce yıldır siyasi ve kültürel olarak bir Avrupa ülkesi olarak görülmektedir.

Grönland ile ilgili bilgiler, adanın %81’inin ortalama 3 kilometre kalınlığında bir buz tabakası ile kaplı olduğunu göstermektedir. Özerk bölgenin sınırları devasa alanlara ulaşsa da zorlu iklim koşulları nedeniyle adada sadece 57 bin kişi yaşamaktadır. Yerli nüfusun büyük bölümü ise adaya Alaska’dan göç eden Eskimolardan oluşmaktadır. Bu nedenle bölge benzersiz bir kültüre ev sahipliği yapmaktadır. Grönland tarıma elverişsiz bir bölge olduğu için deniz ürünleri dışında gıda maddeleri çoğunlukla Danimarka’dan getirilmektedir.

Grönland hakkında her şey, buz dağları arasında uzanan doğal güzellikleri ve yerel halkın etkileyici yaşam tarzı ile sınırlı değildir. Uçsuz bucaksız kıta, Avrupa’nın birçok şehrine kıyasla bambaşka bir deneyim sunmaktadır. Kuzey ışıklarının görülebileceği Sisimiut şehri, eşsiz manzaralar sunan Quqortoq kasabası ve muhteşem kaplıcaların bulunduğu Uunartow Adası; Grönland’ın öne çıkan bölgeleridir. Ülkenin başkenti olan Nuuk ise tarihi mahalleleri, Nuuk Katedrali, Hans Egede Heykeli ve Katara Kültür Merkezi ile dikkat çekmektedir. Şehirde büyüleyici bir manzaraya sahip Nuuk Limanı ise genellikle Grönland’a giden turistlerin ilk uğradıkları yer olmaktadır.

Grönland'ın Tarihi

Grönland, zorlu doğa koşullarına sahip olsa da tarihi yüzlerce yıl öncesine dayanmaktadır. Bölgede yapılan araştırmalara ve arkeolojik çalışmalara göre adadaki ilk insan yaşamı MÖ 26. yüzyıla kadar uzanmaktadır. Grönland’da kapsamlı bir yerleşimin kuruluşu ise 10. yüzyılda gerçekleşmiştir. Bu dönemde ada, İzlanda’dan sefere çıkan Vikingler tarafından keşfedilmiştir. Adayı yönetimleri altına alan Vikingler, yeni kaynaklar için bu bölgeyi sık sık ziyaret etmiştir.

9. yüzyılda Grönland, Avrupalıların bölgeden haberdar olması nedeniyle büyük bir hakimiyet mücadelesine sahne olmuştur. Özellikle Norveçliler ve İzlandalılar bölgede koloniler kurmuşlardır. Onlarca geminin katıldığı seferler sonucunda, koloniler hızlıca büyümüş ve ekonomik olarak güçlenmiştir. Günümüzde adada yaşayan Eskimo topluluğu İnuitler ise Grönland’a büyük çoğunlukla 13. yüzyılda göç etmiştir. 18. yüzyılda ise sanayileşen devletlerin yeni sömürgeler arayışı, Grönland’ı da oldukça etkilemiştir. Adanın özellikle doğu sahillerine yerleşen Avrupalılar, bölgede büyük ticaret kolonileri kurmuşlardır. Kısa süre sonra ada tamamen Danimarka kontrolüne girmiş ve bu durum bölgenin sanat tarihini şekillendirmiştir.

İkinci Dünya Savaşı yıllarında Danimarka’nın tarafsız olmasına rağmen Naziler tarafından işgal edilmesi, Grönland’da büyük bir güç boşluğu yaratmıştır. Bu dönemde Amerika Birleşik Devletleri ve Kanada bölgede hakimiyet kurmak için çeşitli faaliyetler yürütmüştür. Ancak savaşın bitmesinin ardından Grönland, Danimarka’nın resmi bir parçası olmuştur. Bu dönemden itibaren özgürlük mücadelesine giren ada, 1979 yılında özerk bir yönetim haline gelmiştir. Grönland, 1985 yılına gelindiğinde en büyük geçim kaynağı olan balıkçılığını korumak amacıyla; Danimarka’nın dahil olduğu Avrupa Birliği’nden ayrılmıştır. Günümüzde dünyadaki en geniş haklara sahip özerk bölgeler arasında yer alan ada, turizm ve balıkçılık ile varlığını sürdürmektedir.

Grönland Denildiğinde İlk Akla Gelenler

Grönland’ın en belirgin özellikleri arasında buz dağları ve etkileyici doğal güzellikleri yer almaktadır. Dünyadaki en büyük ada olsa da %81’i buzullarla kaplıdır. Bu da Grönland’ı benzersiz bir yer haline getirmektedir. Bölgede yaşayan yerli halkın kültürü, adanın zorlu koşulları ile şekillenmiştir.

Bembeyaz kar yığınları nedeniyle geceleri bile oldukça aydınlık olabilen Grönland, kuzey ışıklarının izlenebildiği sayılı ülkelerden biridir. Ayrıca bölgede soğuk iklimle uyum sağlamış bir canlı ekosistemi yer almaktadır. Birçok ekoloji araştırmacısı, kutuplardaki yaşamı incelemek için Grönland’a gelmektedir. Özellikle foklar, balinalar ve kutup bölgesinde yaşayan endemik hayvan türleri hakkında çalışmalar yürütülmektedir.

Grönland, bölgede tarım ürünleri yetişmediği için deniz mahsullerinin ağırlıkta olduğu bir yöresel mutfağa sahiptir. Hem Avrupa’nın hem de kuzey topluluklarının izlerini taşıyan yöresel lezzetler, Grönland’ın farklı şehirlerinde ziyaretçileri karşılamaktadır. Adaya özgü bir çorba olan Suaasat ve bir çeşit dolma yemeği olan Kiviak bu lezzetlerin başında gelmektedir. Grönland balinasından yapılan Muktuk ise yüzlerce yıldır Eskimolar tarafından tüketilen geleneksel bir yiyecektir.

Grönland gezisi sırasında ziyaret edilebilecek birçok turistik mekan bulunmaktadır. Bunların büyük çoğunluğu ise ülkenin başkenti olan Nuuk’ta yer almaktadır. Özellikle Hans Egede Heykeli, Nuuk Katedrali ve Katara Kültür Merkezi; turistler tarafından büyük ilgi görmektedir. Ayrıca her yıl Grönland gezisine çıkmak isteyen binlerce kişi, Nuuk Limanı’ndan ülkeye giriş yapmaktadır.

Grönland’a Gideceklere Tavsiyeler

Grönland’ın buz dağlarıyla ünlü Disko Bay bölgesi 2004 yılından bu yana UNESCO Dünya Mirasları Listesi’nde yer almaktadır. Buzullardan kopan devasa parçaların etkileyici görüntülere sahne olduğu bu yer, Grönland gezisi sırasında mutlaka görülmelidir. Ayrıca kuzey ışıklarını izlemek isteyen gezginlerin, Gröndland’ın Sisimiut şehrini ziyaret etmeleri önerilmektedir.

Gröndland gezisi sırasında yapılabilecek en iyi şeylerden biri de balinaları gözlemlemektir. Temmuz ve haziran ayları mevsimlik olarak eriyen buz dağları arasında gezinmek ve balinaları seyretmek için uygun bir ortam sağlamaktadır. Birçok tur şirketi balina gözlemleri için Grönland çevresinde geziler düzenlemektedir. Bu geziler sırasında genellikle kambur balina gibi türler görülse de mavi balinalarla karşılaşmak da mümkündür.

Zorlu iklim koşulları ile öne çıkan Grönland’da yer alan Uunartow Adası, muhteşem kaplıcalara sahiptir. Adada bulunan açık alanlardaki kaplıcalar, buz dağları ile çevrili bu coğrafyada sıra dışı bir deneyim sağlamaktadır. Ayrıca Grönland’ın başkenti olan Nuuk şehrinde birçok popüler turistik mekan bulunmaktadır. Şehirdeki Nuuk Katedrali’nin, Katara Kültür Merkezi’nin ve Hans Egede Heykeli’nin mutlaka görülmesi gerekmektedir. Grönland Ulusal Müzesi ise av malzemeleri, çeşitli oymalar ve Viking kalıntılarından oluşan muhteşem bir koleksiyona sahiptir.

Grönland, hem Avrupa hem de İskandinav kültüründen izler taşıyan bir yöresel mutfağa sahiptir. Deniz ürünlerinin öne çıktığı geleneksel yemekler, Grönland gezisi sırasında unutulmaz deneyimler yaşamak isteyenler ziyaretçiler tarafından mutlaka denenmelidir. Eskimolar tarafından sıkça tüketilen Muktuk, adaya özgü bir çorba olan Suaasat ve bir çeşit dolma yemeği olan Kiviak; bu yemekler arasında öne çıkmaktadır.

Grönland’a Giderken Alınması Gerekenler

Buzullarla kaplı Grönland, ziyaretçilerini her mevsim soğuk bir havayla karşılamaktadır. Bu nedenle adaya giderken kulakları kapatacak bir şapka, eldivenler ve diğer koruyucu kıyafetler oldukça önemlidir. Ayrıca soğuk havalara karşı bakım kremi bulundurmak, cilt çatlaklarının önüne geçmekte ve daha konforlu bir gezi deneyimi sağlamaktadır.

Grönland’da etkileyici manzaralar için bazen uzun doğa yürüyüşleri yapmak gerekebilmektedir. Dolayısıyla ıslak çayırlarla ve buzullarla kaplı bu adaya giderken suya dayanıklı yürüyüş botları unutulmamalıdır. Bu sayede ziyaretçiler her koşulda ayaklarının kuru ve sıcak olduğundan emin olmaktadırlar. Yaz aylarında buzullar eridiği için ziyaretçileri aynı zamanda birçok bataklık karşılamaktadır. Bu bataklıklar Grönland’da sivrisinek sorununa neden olmaktadır. Ziyaretçilerin daha iyi bir gezi deneyimi için adaya giderken yanlarına sivrisinek kovucu sprey almaları önerilmektedir.

Grönland’da 6 ay gece 6 ay gündüz yaşandığı için yaz aylarında güneş batmamaktadır. Bu da birçok turistin uyku problemleri yaşamasına neden olmaktadır. Dolayısıyla Grönland’a giderken kesinlikle unutulmaması gereken şeylerden biri de göz bantlarıdır. Ayrıca parlak buzullar ve sürekli aydınlık hava nedeniyle güneş gözlükleri de büyük önem arz etmektedir.

Grönland Hakkında İlginç Bilgiler

Grönland hakkında bilinmeyenler, buz dağları ile çevrili bu adayı ziyaret etmeyi planlayan turistler tarafından fazlasıyla merak edilmektedir. Ülkenin kuzey yarım küreye yakınlığı nedeniyle adanın bir kısmında 6 ay gece 6 ay gündüz yaşanmaktadır. Gündüz döneminde güneş kısa süreli batıp tekrar doğmaktadır. Bu durum adayı ziyaret eden turistlerin uyku problemleri yaşamasına neden olabilmektedir.

Grönland ismi Danca dilinde “Yeşil Ada” anlamına gelmektedir. Buzullarla kaplı bu bölgenin yeşil ada olarak anılması birçok kişiye saçma gelse de bu durumun mantıklı bir açıklaması bulunmaktadır. Yüzlerce yıl önce adayı keşfeden Vikingler, kış aylarında dinlenen ilkbahar ve yaz aylarında ise sefere çıkan bir topluluktur. Grönland’ın da yaz mevsiminde keşfedilmesi ve etrafın çimenlerle kaplı olması, adanın isminde etkili olmuştur.

Adanın yerli halkı olan İnuitler, yüzlerce yıl şaman inancına sahip bir topluluk olarak varlık göstermiştir. Halk, Grönland’da bulunan her bir nesnenin bir ruhu olduğuna inanmıştır. Adadaki tarih müzelerinde bu inanca ayna tutan çok sayıda maske, totem ve davul gibi eşyalar sergilenmektedir. Günümüzde ise özellikle Avrupa toplumunun etkisiyle bu inanç ortadan kaybolmuştur.

Grönland’da su ve gıda maddelerinin neredeyse tamamı Danimarka’dan gelmektedir. Dolayısıyla bu ürünlerin fiyatı, diğer ürünlere göre daha yüksektir. Öyle ki adada birçok alkollü içecek, içme suyundan daha ucuza satılmaktadır. Ayrıca Grönland %81’i buzlarla kaplı bir ada olsa da bölgedeki küçük bir alanda patates tarımı yapılmaktadır.

Sevdiklerinizle Paylaşın

Danimarka Vizesi

Danimarka, turistlere çok sayıda vize seçeneği sunmaktadır. Schengen vizesinin geçerli olduğu ülkeye kısa ve uzun süreli ziyaret seçenekleri bulunmaktadır. Ankara’da büyükelçiliği bulunan Danimarka’nın İstanbul’da başkonsolosluğu, İzmir’de ise fahri konsolosluğu bulunmaktadır. Ülkeyi ziyaret edecek turistlerin ilgili birimlere şahsen müracaat etmeleri gerekmektedir.

Sıkça Sorulan Sorular

Club Zonal Sinchi Roca nerededir?

Club Zonal Sinchi Roca, Peru’nun Lima şehrinde yer almaktadır. Lima’nın Comas Bölgesi’nde bulunan bu park, eğlenceli aktiviteleriyle ünlüdür.

Parkın içerisinde hangi aktiviteler vardır?

Yüzme, futbol, voleybol, tenis gibi sporların yanı sıra bisiklet sürmek ve piknik yapmak  için de alanlar bulunmaktadır. Ziyaretçiler bu parkta, oldukça eğlenceli zamanlar geçirebilmektedir.