Adalar Üzerine Kurulu Tek Arap Ülkesi Bahreyn Hakkında Bilgiler

Bahreyn Hakkında

Bahreyn Hakkında

42 dk'lık okuma
649 kişi okudu

Asya kıtasının 765 kilometrekare yüzölçümü ile en küçük üçüncü ülkesi olan Bahreyn, adalardan oluşan, 48 kilometre sahil şeridine sahip bir ülkedir. Başkenti Manama olan ülkenin kişi başına düşen gayri safi milli hasılası 24 bin dolar civarındadır. Vatandaşlarının ortalama yaşam süresi, okuryazarlık oranı, eğitim düzeyi ve çocuk hakları baz alınarak hesaplanan İnsani Gelişme Endeksine göre 42. sıradadır. Para birimi Bahreyn Dinarıdır. Körfez üzerinde yer aldığı için tarihte sürekli stratejik bir yere sahip olmuş, çeşitli uygarlıkların egemenliği altına girmiştir. Ülkenin tamamında Asur, Babil, Pers, Portekiz, Osmanlı ve İngiliz medeniyetlerinin etkisini görmek mümkündür.

Bahreyn ile ilgili bilgiler arasında en dikkat çeken şey, küçük bir ülke olmasına rağmen hızla gelişen ekonomisidir. Körfez bölgesindeki deniz trafiğinden ciddi bir gelir elden eden Bahreyn, petrol üretimi ile de büyümektedir. Bulunduğu iklim kuşağı sebebiyle, genellikle sıcak bir havaya sahiptir. Soğuk aylarda ortalama sıcaklık 20-22 derece arası olurken, sıcak mevsimlerde ise 40 dereceye kadar çıkmaktadır. 

Turistlerin ziyaretten önce Bahreyn hakkında her şeyi öğrenmek istediği görülmektedir. Çölde hayatta kalan tek ağaç olarak bilinen ve Yaşam Ağacı olarak isimlendirilen ağaç bilinmesi gerekenler arasındadır. Dini amaçla kullanılan yapıların ziyaretinde kadınların başlarını kapatmaları, erkeklerin ise nispeten kapalı kıyafetlerle bulunması beklenmektedir.

Bahreyn'in Tarihi

Asya kıtasının batısında bir ada ülkesi olan Bahreyn’in kuruluşu ile ilgili bilgiler Asurlular ve Babilliler’e kadar uzanmaktadır. MÖ 600-300 yılları arasında Ahameniş İmparatorluğu’nun egemenliğinde kalan Bahreyn, daha sonra Part Krallığı tarafından yönetilmiştir. İnci ticareti ile ünlenen bölge Büyük İskender tarafından Tylos ismiyle anılmıştır. Helen kültürünün önemli bir bölgesi olarak kullanılan Bahreyn, MS 3. yüzyılda Sasani İmparatorluğunun egemenliğine girmiştir.

Bahreyn 5. yüzyılda Nasturi Hıristiyanlığı tarafından üs olarak kullanılmış, Bizans İmparatorluğu’ndan kaçan Nasturiler Bahreyn’e sığınmıştır. Bugün bir İslam ülkesi olan Bahreyn, daha önce Yahudiler, Persler ve Hıristiyan Arapların yaşadığı bir ülkedir. İslam Devleti’nin burayı fethetmesinden sonra çeşitli mezheplerin egemen olduğu bir dönem başlamıştır. 1521 yılında ise yerli halkla kurduğu işbirliği sayesinde Portekizliler yaklaşık 80 yıl kadar bölgeye hükmetmiş, 1602 yılında Safevi Devleti Bahreyn’i el geçirerek Şii devrinin başlamasına neden olmuştur.

Bahreyn, halifelik düzeninin kurulmasına neden olan iç savaşların ardından Osmanlıların egemenliğine girmiştir. Osmanlı Devleti’nin ardından, Suudiler ve Ummanlılar tarafından işgal edilmiş, 1820 yılında Arap Yarımadasında başlayan İngiliz hegemonyası nedeniyle Al Khalifa kabilesi hükümdar olarak tanınmıştır. 1868 Bahreyn-Katar savaşından sonra egemenlik yine aynı aileye geçmiştir.

Bahreyn’de sanat tarihi 1950’li yıllarda kaligrafi sanatı ile başlamıştır. Kırsal bölgelerinde dokumacılık ve çömlekçilik gelişirken, İslam sanatının hamiliğine soyunan hükümet “Beit Al Kuran” müzesini kurmuştur. Bahreyn’de her yıl Kültür Baharı festivali düzenlenmektedir.

Bahreyn Denildiğinde İlk Akla Gelenler

Bahreyn denince akla gelen ilk şey 50’si doğal 30’u yapay olan toplam 80 adasıdır. İki denizin birleştiği yer olarak bilinen ülke, işgallerle dolu tarihi sebebiyle Fars kültürünün ve Körfez ülkelerine ait kültürlerin etkisinde kalmıştır. adalar üzerine kurulan tek Arap ülkesi olan Bahreyn’in en belirgin özellikleri arasında deniz mahsulleri açısından zengin olan yemek kültürü bulunmaktadır. Seyahat edenlerin ilgisini çeken güzel şeylerden biri ise Arap ülkesi olmasına rağmen gece hayatının renkli ve hareketli olmasıdır.

Bahreyn kıyı bankacılığı adı verilen, ülkedeki yasalardan muaf ekonomi sisteminin önemli merkezlerinden biridir. Önce inci ticareti ile popüler olan Bahreyn, petrolün bulunması ile nispeten daha fazla zenginleşmiştir. “Yaşam ağacı” adı verilen ve çölde hayatta kalan tek ağaç olarak bilinen ağaç, Bahreyn ile ilgili akla ilk gelenler arasındadır. Modern bir yaşam tarzına ev sahipliği yapması ve içki içilebilen bir Arap ülkesi olması, Bahreyn’in göze çarpan özelliklerinden biridir.

Bahreyn'e Gideceklere Tavsiyeler

Seyahat edenlerin bilmesi gereken ilk şey bir İslam ülkesine gittikleridir. Dolayısıyla gezi esnasında kutsal yerlerin ziyareti için özellikle kadınların bir şal bulundurması yararlı olacaktır. Birçok dini mekanda fotoğraf ve video çekmek yasak olduğu için dikkatli olunmalıdır. Bu yerlerin dışında bir mekanın fotoğrafını çekmek için ise sahibinden izin istenmelidir. Yürüyüş için açık kıyafetler tercih edilmemelidir. Özellikle resmi kurumlarda bir işlem yapılacaksa kısa ve açık kıyafetler ile girilmesi hoş karşılanmamaktadır.

Bahreyn’i gezmek için en ideal zaman Ekim ve Mart ayları arasıdır. Yılın büyük bir bölümünde plajda dinlenmek mümkündür. Küçük ve sessiz bir ülke olan Bahreyn’de suç oranı da oldukça düşüktür.

Bahreyn ziyaretinde, eşsiz mimarisi ile göz kamaştıran United Tower mutlaka gezilmelidir. Ülkenin pek çok farklı noktasında ve başkent Manama’nın sayısız noktasında insanlarla İngilizce konuşarak anlaşmak mümkündür. Diğer Arap ülkelerinde göre daha liberal görünümlü olsa da turistlerin çok açık kıyafetler ile gezmesine hoş bakılmamaktadır. Gezilecek yerlerin çoğu ibadethane olduğu için, bu mekanların ziyaretinde kadınların başlarını kapatacak eşarp, şal gibi aksesuarlar bulundurması zorunludur. Bahreyn gezisinde kaçırılmaması gereken deneyimlerden biri de inci avcılığı gözlemidir. Tarih hayranları ise 5000 yıllık geçmişi olan Dilmun Mezar Kalıntılarını gezmelidir.

Bahreyn'e Giderken Alınması Gerekenler

Bahreyn nüfusunun %90’ı Müslüman olduğu için ülkenin kanunlarında İslam dininin etkileri görülmektedir. Bu yüzden dini yapıları gezerken kadınların başlarını kapatacak örtüler takması zorunludur. Erkeklerin ise bu alanlara şort ile girmesi hoş karşılanmaz. Gezilmesi gereken yerler arasında bulunan “Kur’an Evi” ve “Al Khamis Cami” kıyafet konusunda belirli kurallara sahiptir. Otellerde kullanılan elektrik sistemi üç pinli olduğu için, özellikle telefon, tablet veya laptop gibi elektronik cihazları şarj etmek için adaptör bulundurulması yararlı olmaktadır.

Genelde sıcak bir iklime sahip olan Bahreyn’de gezmek için güneş gözlüğü veya şapka iyi bir tercih olacaktır. Adalardan oluşan ülkede gezerken nemli havaya hazırlıklı olmak gerekmektedir. Hafif giysiler bu konuda can kurtarıcı olacaktır. Dalış ile ilgilenenler, yanlarında çeşitli ekipmanlarını getirebilecekleri gibi, spor malzemeleri kiralayan dükkanlardan da istediklerini temin edebilmektedir.

Gece hayatı hareketli olan Bahreyn’de bunun için uygun kıyafetler tercih edilebilir. Bahreyn’de zaman zaman kum fırtınaları olduğu için dikkatli olmakta fayda vardır. Kış aylarında görülen ortalama sıcaklık 22 derece iken yaz aylarında 45 dereceye çıkan sıcaklıklar için uygun kıyafetler tercih edilmelidir. Sıcak havalar için açık ayakkabılar veya sandaletler rahat bir gezintinin anahtarıdır.

Bahreyn Hakkında İlginç Bilgiler

Bahreyn, Asya ülkeleri arasında 765 kilometrekare alanla en küçük üçüncü ülkedir. Ekonomisi uzun süre inci avcılığı ile ayakta kalmıştır. Körfez ülkelerinin ticaret yolu üzerinde olması da kıyı bankacılığı adı verilen ve çeşitli yasalardan muaf tutulan rahat bir bankacılık sisteminin gelişmesini sağlamıştır. Bahreyn hakkında bilinmeyenler arasında yer altı kaynakları ile zenginleşen birçok körfez ülkesi içinde, petrol arayan ilk ülke olması yer almaktadır.

Bahreyn’de insanlar oldukça misafirperverdir. Sokaklarda ve çarşılarda dolaşırken turistlere sıklıkla kahve veya çay ikram edilmektedir. Bu ikramı geri çevirmek nezaketsizlik olarak görülmektedir. Ramazan ayında halka açık yerlerde bir şeyler yenilip içilmesine de hoş bakılmamakta, ancak alkol tüketimi için belirli yerler belirleme hoşgörüsü de gösterilmektedir. Arapça resmi dil olmasına rağmen, uzun süre İngiliz egemenliğinde olmasından ötürü halkın büyük bir çoğunluğu İngilizce bilmektedir.

Resmi kurumlar sabah 07:00 ile 14:00 arası açıktır, özel işletmeler ise 08:00-17:00 arası faaliyette bulunmaktadır. Çoğu restoranda garson bahşişi hesaba dahil edilmektedir. Oteldeki kapıcılara ise bahşiş vermek standart bir uygulamadır.

Sevdiklerinizle Paylaşın

Bahreyn Vizesi

Bahreyn, Türk vatandaşları için online ve kapıda vize kolaylıkları sunmaktadır. Gri, yeşil ve siyah pasaport sahibi olan vatandaşların, 180 gün içinde 90 gün sınır şartı ile vize alma zorunluluğu bulunmamaktadır. Fakat bordo pasaport sahibi vatandaşlar, seyahat amacı fark etmeksizin vize almak zorundadır.

Sıkça Sorulan Sorular

Club Zonal Sinchi Roca nerededir?

Club Zonal Sinchi Roca, Peru’nun Lima şehrinde yer almaktadır. Lima’nın Comas Bölgesi’nde bulunan bu park, eğlenceli aktiviteleriyle ünlüdür.

Parkın içerisinde hangi aktiviteler vardır?

Yüzme, futbol, voleybol, tenis gibi sporların yanı sıra bisiklet sürmek ve piknik yapmak  için de alanlar bulunmaktadır. Ziyaretçiler bu parkta, oldukça eğlenceli zamanlar geçirebilmektedir.